Ας δούμε λοιπόν και λίγο τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού της Ασίας. Κύριο συστατικό είναι η Ζιγγίβερις η φαρμακευτική (Ζιγγιβερίδες), γνωστή και ως τζίντζερ, ζιγγίβερι, πιπερόριζα, seng jan(κινέζικα).

Τα ενεργά του συστατικά είναι:

1. πτητικό έλαιο 1%-3%

2. ζιγγεβερένιο 20%-30%

3. ελαιορητίνη 4%-7.5%

4. τζιντζερόλη

5. σογαόλη

Θεραπευτικές ιδιότητες τζίνζερ

Καλαφατιώνες- Κέρκυρα. Τηλ. 2661 0 33213. Το τζίντζερ έχει ερευνηθεί διεξοδικά. Τα θεραπευτικά του προτερήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πτητικό έλαιο και στις ελαιορητίνες που περιέχει. Η τζιντζερόλη είναι ένα δριμή στη γεύση συστατικό, υπεύθυνο για την καυτερή του βοτάνου και τις διεργετικές του ιδιότητες. Οι σογαόλες που σχηματίζονται καθώς το φυτό ξηραίνεται, είναι πιο έντονα ερεθιστικές και δριμείες από τα συστατικά που υπάρχουν στο νωπό ρίζωμα.

Αντιεμετικό

Το τζίντζερ είναι πολύ αποτελεσματικό για την ταξιδιωτική ναυτία. Κλινικές δοκιμές που έγιναν το 1990, στο νοσοκομείο στο Λονδίνο, αποκάλυψαν ότι το βότανο είναι πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά φάρμακα στην ανακούφιση από τη μετεγχειριτηική ναυτία.

Διεργετικό κυκλοφορίας

Το τζίντζερ διεγείρει την κυκλοφορία και βοηθά τη ροή του αίματος προς την επιδερμίδα. Το γεγονός αυτό το καθιστά σημαντικό διατρικό για τις χιονίστρες και την κακή κυκλοφορία στα χέρια και στα πόδια. Το τζίντζερ βοηθά στην περίπτωση υψηλής πίεσης, με το να βελτιώνει την κυκλοφορία. Αυξάνει την εφίδρωση και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος στον πυρετό.

Παθήσεις αναπνευστικού

Το τζίντζερ είναι θερμαντικό και καταπραϋντικό για το βήχα, τα κρυολογήματα, τη γρίπη και άλλα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ.

Στην Κίνα το νωπό και αποξηραμένο τζίντζερ είναι διαφορετικά γιατρικά. Το νωπό τζίντζερ χορηγείται για τις ψύξεις, τους πονοκεφάλους και τους πονεμένους μύς. Το αποξηραμένο τζίντζερ χρησιμοποιείται για εσωτερικά κρυώματα, με συμπτώματα όπως κρύα χέρια, αδύναμος σφυγμός και η ωχρότητα της επιδερμίδας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εκτός από ένα εύγεστο, απολαυστικό και παραδοσιακό κορφιάτικο αναψυκτικό, η τσιτσιμπύρα έχει και ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας. Μη χάνετε λοιπόν την ευκαιρία να την απολαμβάνετε παγωμένη το καλοκαίρι και δροσερή το χειμώνα, και να ζητάτε πάμτα ......"τσιτσιμπύρα φρουμεντάδα".... όπως θα έλεγε ο Αντζούλης.

Στην υγεία σας!!